هر آنچه درباره باندینگ های دندانپزشکی باید بدانید (اپیزود چهارم پادکست دنتکست)
هر آنچه درباره باندینگ های دندانپزشکی باید بدانید.
چهارمین قسمت از پادکست دنتکست را با موضوع باندینگ ها را در دنتوکورس برای شما بازنشر کرده ایم.
باندینگ ها
مشکل ما در bonding این است ساختار دندانی که باند میشود ساختار یکپارچه ای نیست و از انامل و دنتین با ویژگی های فیریکی و شیمیایی مختلف تشکیل شده است و به همین دلیل باندینگ باید پروتکل های متفاوتی داشته باشد تا موفقیت کلینیکی ما افزایش یابد.
3 استراتژی باندینگ ها
- Etch and rinse: دندان را اچ کرده و شستشو میدهیم
- Self etch
- Resin modified glass ionomer: فقط در مقالات امده و مد نظر ما نیست،
البته خانواده ی جدیدتری هم معرفی شده اند که آنها را با نام یونیورسال ها میشناسیم که هم etch and rinseهستند و هم self etch.
هم روش etch and rinseکه توتال اچ نامیده میشود و هم سلف اچ که etch and dryاست یعنی بعد از اچ دیگر شستشو نمیدهیم فقط خشک میکنیم،مزایا و معایب مختلفی دارند و در شرایط کلینیکی مخصوص به خود استفاده میشوند.
اسید فسفریکی که در روش توتال اچ مورد استفاده قرار میگیرد، نه تنها دبری ها و اسمیرلایر را برمیدارد،توبولهای دنتین راهم باز کرده و کلاژن زیرین آن اکسپوز میشود ولی بااین حال باندینگ ما در این سیستم که حلال آن استون و اتانول است، نمیتواند به دنتین دمینرالیزه شده نفوذ کافی داشته باشد و این کلاژن ها دچار اضمحلال )دهیدراته شدن و کلاپس)شده و درنتیجه روی قدرت باند تاثیر میگذارد و این جزو معایب روش توتال اچ است. این مسئله خصوصا برای ترمیم های نزدیک پالپ خطرناک است.
اما در ادهزیوهای سلف اچ مخصوصا در سیستم های دو مرحله ای ، bonding خوببه دنتین به دلیل عدم اضمحلال کلاژن ها وجود دارد،اما به دلیل استفاده نکردن از اسید فسفریک، باند به انامل کمتر است مخصوصا به اناملی که کات نشده باشد و همین مسئله باعث compromised شدن باند به انامل است.
نسل های bonding ها
نسل های ۱ و ۲ و ۳ که منقرض شده اند پس مبحث اصلی ما نسل های پرکاربردتر یعنی نسل ۴ تا ۷است،
نسل ۴و ۵توتال اچ هستند و نسل ۶ و ۷ سلف اچ.
در توتال اچ بعد ازاچ باید پرایمر و ادهزیو بزنیم.در نسل ۴پرایمر در یک بطری و ادهزیو در بطری دیگر است پس نسل ۴ میشود دوبطری.
در نسل ۵پرایمر و ادهزیو در یک بطری هستند .
در سلف اچ ها که اچ با اسید فسفریک نداریم ،خود پرایمر همراه بااسید کار اچ کردن راانجام میدهد.
در نسل ۶،علاوه بر پرایمر و اسید که در یک بطری هستند، ادهزیو در بطری دیگر است پس نسل ۶هم دو بطری دارد.
در نسل ۷، اسید و پرایمر و ادهزیو در یک بطری هستند.
- نسل ۵ در حفره هایی که بیشتر شامل انامل میشوند کاربرد خوبی دارد مثلا ونیر های کامپوزیتی. مدت زمان اچ انامل ۳۰ ثانیه است اما اگر دنتین هم داشته باشیم،مدت زمان اچ دنتین باید کمتر باشد ، حدود ۱۰تا ۱۵ثانیه . اگر دنتین داشتیم آنرا با پنبه خشک کرده وروی آنرا میپوشانیم و انامل را با پوآر هوا خشک میکنیم.(برای جلوگیری از دهیدراته شدن زیاد دنتین و کلاپس توبولهای کلاژنی) اما اگر دنتین بیش از حد دهیدراته شد میشود کلرهگزیدین ۲ درصد را با پنبه روی دنتین به مدت ۳۰ثانیه گذاشت و بعد از ان نیازی به شستشو نیست.باندینگ نسل ۵ شایع بطری های نارنجی 3mموجود در بازار است.
همیشه سعی کنید باندینگ را بیشتر از یک لایه بزنید چون بیشترین چیزی که در لایه ی اول میبنید حلال است و با پوآر هوا از بین میرود و اینکار باعث افزایش باندینگ میشود.
- باندینگ نسل ۶ برای حفره هایی که دنتین بیشتری دارند مناسب است. بطری اول که اسید و پرایمر است را به مدت ۱۵ثانیه و بطری دوم که ادهزیو است، حدود ۲۰ ثانیه روی دندان میگذاریم. بین پرایمر و ادهزیو شستشو انجام نمیشود فقط پوآر هوا را به آرامی روی آن میگیریم تا خشک شود. میشود قبل از اسید و پرایمر از کلرهگزیدین با پنبه برای دنتین استفاده کرد و در مواردی که شامل دنتین و انامل است، میشود لبه های مینایی را با اسید اچ معمولی ۳ ثانیه اچ کرد که به آن selective etchگفته میشود که بعد از آن باندینگ سلف اچ به کل حفره زده میشود.
در حفره ای که تماما انامل است مثل ونیر ها چطور از باندینگ نسل ۶استفاده میکنیم؟ کل حفره را توتال اچ میکنیم و باندینگ میزنیم . به دلیل محدودیت حفره به انامل ، نیاز به پرایمر نداریم. مثال خوب bonding نسل ۶، bonding های کوراری seهستند. نکته ایکه در مورد bonding نسل ۶ وجود دارد این است که باندینگ های این نسل دونوع هستند. در نوع اول پرایمر اسیدی به دندان میزنیم و بعد از آن ادهزیو که این دسته همان خصوصیات نسل ۶ را دارند یعنی لایت کیورند ، نیاز به اچ با اسید فسفریک ندارند، حلالشان آب است و با کامپوزیت های سلف کیور هم کامپتیبل هستند اما نسل دیگر این باندینگ ها که دو بطری شامل پرایمر اسیدی و ادهزیو هستند، باید ابتدا یک قطره از هرکدام باهم ترکیب شده و بعد روی دندان قرار گیرد .
- حلال نسل ۴ و ۵ استون و اتانول و حلال نسل ۶ و ۷ آب است.
در پایان اگر علاقه مند به موضوع مواد دندانی هستید با کلیک بر روی اینجا میتوانید سایر مطالب منتشر شده در این حوزه را در دنتوکورس مشاهده کنید.
دنتکست یک پادکست متعلق به دکتر فواد شهابیان متخصص پروتز های دندانی میباشد که درباره مفاهیم مختلف پروتز مقاله خوانی انجام میدهند.
منبع این پست کانال تلگرامی پادکست دنتکست دکتر شهابیان میباشد.
توضیحات این اپیزود در کانال دکتر شهابیان:
در قسمت چهارم دنتکست در مورد #باندینگ ها و نسلهای مختلفشون صحبت میکنیم.
تماس با من جهت پیشنهاد و یا انتقاد:
@dr_foadsh
لینک اینستاگرام: Instagram.com/dr.foad.shahabian
همچنین برای یادگیری بیشتر باندینگ ها میتوانید مطالب زیر را مطالعه کنید:
سمان های لوتینگ یا باندینگ (پادکست مارتزیت اپیزود28)
بهترین باندینگ ها از نظر دکتر پاسکال مانیه
مقایسه باندینگ های total و self اچ (ترجمه مقاله)
شیوه استفاده از باندینگ های نسل 5 ، 6 ، 8
باندینگ های یونیورسال (پادکست دنتکست5)
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.