باندینگ های یونیورسال (اپیزود پنجم پادکست دنتکست)
باندینگ های یونیورسال – جایگزین نسل های ۴،۵،۶و۷ ؟
پنجمین قسمت از پادکست دنتکست را با موضوع باندینگ های یونیورسال را در دنتوکورس برای شما بازنشر کرده ایم.
اگر قسمت قبلی باندینگ ها را گوش نکرده اید میتوانید با کلیک بر روی اینجا به این پست دسترسی پیدا کنید.
دنتکست یک پادکست متعلق به دکتر فواد شهابیان متخصص پروتز های دندانی میباشد که درباره مفاهیم مختلف پروتز مقاله خوانی انجام میدهند.
منبع این پست کانال تلگرامی پادکست دنتکست دکتر شهابیان میباشد.
باندینگ های یونیورسال یا نسل 8
میشود گفت باندینگ های یونیورسال آمده اند تا جایگزین نسل های ۴،۵،۶و۷ باشند .ایده ی اصلی باندینگ های یونیورسال، ادهزیو یونیورسالیست که بتواند با تکنیک های مختلف مورد استفاده قرار گیرد، به سوبستراهای مختلف باند شود و بدون نیاز به اکتیویتور یا پرایمر اضافی ، بتواند بامواد دوال کیور استفاده شود، البته باید گفت که تمام باندینگ های یونیورسال تمام این خصوصیات را ندارند.
ویژگی های لازم باندینگ یونیورسال:
- کامپتیبل با تمام سیستم های اچینگ
- با مواد دوال و سلف کیور بدون نیاز به اکتیورتور اضافی، کامپتیبل باشد.
- بتوان به عنوان پرایمر برای رستوریشن های فلزی یا سیلیکا بیس از آن استفاده کرد.
باندینگ های یونیورسال باید حداقل ۲تا از این ۳ویژگی را داشته باشد.
تمام باندینگ های یونیورسال مونومری دارند به نام MDP که مونومر بسیار مهمی است و اولین بار توسط شرکت کوراری کشف و در سمان معروف پاناویا مورد استفاده قرار گرفت
و بعد از موفقیت سمان پاناویا ،ازاین مونومر در دیگر باندینگ ها نیز استفاده کرد. تا سال ۲۰۰۳ انحصارتولید برای شرکت کوراری وجود داشت و پس از آن باقی شرکت ها نیز مجوز استفاده از آنرا پیدا کردند که شرکت بیسکو اولین شرکت بعد از کوراری بود که از آن درپرایمرzprime برای باند به زیرکونیا استفاده کرد. طبق مقالات مونومر ۶عدد از ۸بانذینگ یونیورسال موجود در بازار ، MDP است. این ویژگی باعث میشود که در عدم حضور پرایمر های حاوی MDPمثل Zprime، میشود از باندینگ های یونیورسال حاوی MDPاستفاده کرد.
ماده ی دیگری که در باندینگ های یونیورسال وجود دارد، hemaاست که برای باند به دنتین نیاز است . عیب این ماده این است که اگر پلیمرایز شد ممکن است در طولانی مدت باعث بدرنگی بشود. پس برای داخل لمینیت بهتراست از باندینگ های بدون هما استفاده کنیم مثل باندینگپرسلن باندبیسکو.
PHباندینگ های یونیورسال از ۲/۲ تا ۲/۳ متغیر است.PHباندینگ روی compatibility باندینگ با سمان های دوال یا سلف یا کامپوزیت های دوال یا سلف تاثیر میگذارد. به عنوان قانون کلی، هرچقدر ادهزیو اسیدی تر باشد با ماده ی دوال یا سلف کیور کمتر کامپتیبل است.به این علت که PHپایین باعث غیرفعال شدن ترشیاری آمین که ماده ی مهمی در مکانیسم کیورینگ شیمیایی است، میشود. برای حل کردن این مسئله ، هنگام استفاده از اکثر باندینگ های یونیورسال به همراه مواد سلف یا دوال کیور، از اکتیویتور جداگانه استفاده میشود. ولی مثلا باندینگ باندینگ بونیورسال بیسکو و باندینگ های یونیورسال دوقسمتی استثنا هستند.
نکته ی دیگراین است که آیا میشود از این باندینگ ها برای باند به زیرکونیا ، فلزات نابل، سرامیک های سیلیکابیس و … استفاده کرد یا خیر . درواقع پاسخ مشخصی وجود ندارد. مثلا در مورد زیرکونیا در تعدادی از مقالات گفته شده میشود به جای پرایمر زیرکونیا میشود از باندینگ یونیورسال استفاده کرد که پیش تر به آن اشاره شد اما برتریی برای آن نسبت به پرایمر درنظر گرفته نشده است و نظرات متفاوت است . فقط باید قبل از باندینگ زیرکونیا سطح آن را با سندبلاست آماده سازی کرد.
نکته ی جالب این است که در سطح سیلیکا بیسی که به بزاق آلوده شده باشد،برای پاکسازی میتوان از اسید فسفریک استفاده کرد اما برای سطوح زیرکونیا نمیشود از اسید فسفریک استفاده کرد و به دلیل باند شدن یون های فسفات اسید فسفریک با زیرکونیا و ایجاد اختلال با پرایمرکنتراندیکاسیون دارد.
بعضی از شرکت های تولید کننده ی باندینگ های یونیورسال ادعا دارند که باندینگ ها حاوی سایلن هستند و نیاز به مصرف مجدد نمیباشد که در مقالات پیشنهاد شده با شرایط موجود از سایلن جداگانه استفاده شود و سایلن موجود در باندینگ ها به دلیل PHپایین و تاثیری که روی ساختار میگذارد خیلی موثر نیست.
تماس با من جهت پیشنهاد و یا انتقاد:
@dr_foadsh
لینک اینستاگرام:
Instagram.com/dr.foad.shahabian
در پایان اگر علاقه مند به موضوع مواد دندانی هستید با کلیک بر روی اینجا میتوانید سایر مطالب منتشر شده در این حوزه را در دنتوکورس مشاهده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.